Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017

ΒΡΑΔΙΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΤΙΜΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΔΡΥΤΗ ΤΗΣ ΟΜΩΝΥΜΗΣ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗΣ ΧΡΗΣΤΟ Π. ΜΟΣΧΑΝΔΡΕΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΡΟΤΑΡΙΑΝΟ ΟΜΙΛΟ ΓΛΥΦΑΔΑΣ




Κατά την ομιλία του κ. Μοσχανδρέου
Την Πέμπτη 23 Μαρτίου ε.ε. στο METROPOLITAΝ HOTEL (πρώην Χανδρή) Λ. Συγγρού, οι ROTARY Γλυφάδας διοργάνωσαν μία βραδιά αναγνώρισης και τιμής για την 20χρονη πολιτιστική προσφορά της οικ. Χρήστου Π. Μοσχανδρέου.
Την ιδιαίτερη αυτή εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους στενοί φίλοι της οικογένειας Χρήστου Μοσχανδρέου, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Παν. Κουρουμπλής, ο τ. Υπουργός κ. Χρήστος Βερελής, οι Δήμαρχοι Ναυπακτίας και Γλυφάδας κ.κ. Παν. Λουκόπουλος και Γερ. Παπανικολάου, ο Διευθύνων Σύμβουλος της μεγάλης διαφημιστικής εταιρείας BBDO κ. Αναστ. Πράσινος, ο Γενικός Διευθυντής της «Εστίας» κ. Ελευθ. Σκιαδάς, ο Ιατρός κ. Αρης Χρ. Μπασαγιάννης και πολλές και πολλοί επώνυμοι του επιστημομικού και επαγγελματικού κόσμου.

Την εκδήλωση προς τιμή της οικογένειεας του κ. Χρ. Μοσχανδρέου άνοιξε καλωσορίζοντας τους παρευρισκομένους ο Πρόεδρος των ROTARY Γλυφάδας, κ. Γεωρ. Παράβαλος τονίζοντας: «Η οικογένεια του κ. Χρ. Μοσχανδρέου και ο ίδιος προσωπικά ξεχωρίζουν για την σημαντικότατη στήριξη του ελληνικού πολιτισμού στην ελληνική περιφέρεια με έδρα την ιστορική πόλη του Μεσολογγίου και κάλεσε στο βήμα τον ομιλητή της εκδήλωσης, καθηγητή της ΑΣΚΤ κ. Γιάννη Γουρζή.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΟΥΡΖΗΣ ΚΑΘΗΓΗΣ ΑΣΚΤ
Στη φωτογραφία διακρίνουμε τον κ. Γιάννη Γουρζή

Ο κ. Γουρζής στην πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία του μεταξύ άλλων είπε:
«20 χρόνια από την ίδρυση της πινακοθήκης ΣΧΜ, 20 χρόνια αντοχών της οικογένειας  για την διατήρηση και την λειτουργία ενός χώρου πολιτισμού στην πόλη του Μεσολογγίου, 20 χρόνια προσπάθειας να τιμηθεί η γεννέτειρα των Μοσχανδρέου. Χωρίς ποτέ να ζητηθεί οικονομική βοήθεια από πουθενά, χωρίς ποτέ να έχει δοθεί οικονομική βοήθεια από κάπου. Μόνον οι πόροι της οικογένειας και της συλλογής της και οι προσφορές των καλλιτεχνών. Θυμάμαι που προσκεκλημένος στην πινακοθήκη καλέστηκα να παραδώσω μαθήματα χαρακτικής τέχνης σε παιδιά του δημοτικού, τα οποία μετέφερε πούλμαν που νοικιαζόταν από την οικογένεια Μοσχανδρέου γι αυτό τον λόγο. Και άλλοι καλλιτέχνες πριν από μένα αλλά και μετά, πρόσφεραν υπηρεσίες για αυτά τα παιδιά μετά από πρόσκληση και φιλοξενία του ζεύγους Σοφία και Χρήστος Μοσχανδρέου στο Μεσολόγγι. Συνεχής η δραστηριότητα της πινακοθήκης αλλά και οι συνεργασίες της σε πανελλαδικό επίπεδο, με άλλες πινακοθήκες και αίθουσες τέχνης. Πλούσια κινητικότητα για την τέχνη τον πολιτισμό και τελικά προς δόξαν Μεσολογγίου. Δεν ξέρω αν το ίδιο το Μεσολόγγι εκτίμησε όπως έπρεπε αυτή την δωρεά προς την πόλη αυτά τα 20 χρόνια και δεν είμαι και αρμόδιος για να το ξέρω, η αίσθησή μου όμως είναι πως η πόλη δεν έχει καταλάβει τον πλούτο που υπάρχει στα σπλάχνα της. Επίμονος ευπατρίδης ο Χρήστος Μοσχανδρέου, προκειμένου να αναδείξει με τον τρόπο του τουτη την πανελλαδική πατρίδα που ονομάζεται Μεσολόγγι. Η πινακοθήκη έχει στο ενεργητικό της εκθέσεις, εκδηλώσεις και εκδόσεις τέχνης – πολιτισμού που δεν είναι του παρόντος να αναφέρω διότι αναφέρονται αναλυτικά στην διαδικτυακή σελίδα της πινακοθήκης. Όμως το κυριότερο μέσα από αυτή την ενέργεια –προσπάθεια τούτος ο χώρος αποτελεί μία κιβωτό όπου μέσα της διαφυλάσσεται αλλά και προσφέρεται εικαστικός πλούτος ετών. Οι καλλιτέχνες έχοντας αφήσει το προσωπικό τους σημάδι, την προσωπική τους σφραγίδα στα έργα της πινακοθήκης, εμπιστεύθηκαν στην οικογένεια ΣΧΜ ένα κομμάτι της δημιουργικής τους ταυτότητας να είναι προσιτό στους Μεσολογγίτες αλλά και στους ανθρώπους της ευρύτερης περιοχής καθώς και στους επισκέπτες της πόλης.στα χρόνια της λεγόμενης κρίσης που ζούμε όλοι, η πινακοθήκη αντιστεκόμενη στην φθορά δεν κατέρευσε, αλλά μέσα από τις άοκνες προσπάθειες της οικογένειας κατώρθωσε με τις συμμετοχές των καλλιτεχνών να δημιουργήσει έκρηξη δραστηριοτήτων την ώρα που ανάλογα ιδρύματα είχαν μαζευτεί στα απαραίτητα. Το απαραίτητο για την πινακοθήκη ως πράξη αντίστασης- επαναλαμβάνω- ήταν η εξακόντιση των πολιτιστικών αξιών και της πολιτιστικής ταυτότητας και μάλιστα σε σειρά πόλεων ανά την ελλάδα με πλήθος επισκεπτών κάθε φορά.
20 χρόνια λοιπόν ανιδιοτελούς προσφοράς δεν είναι λίγα, ίσως είναι και πάρα πολλά για τις δυνάμεις δύο ανθρώπων, της Σοφίας και του Χρήστου εννοώ.αντί να ‘’κάτσουν στ’ αυγά τους’’ , μέσα σε αυτή την κοινωνική παραζάλη έδωσαν και συνεχίζουν να δίνουν από τις δυνάμεις τους για την υπόθεση του πολιτισμού και της τέχνης προς κοινωνικό όφελος. Διότι ο αποδέκτης των ενεργειών τους είναι η ίδια η κοινωνία, του Μεσολογγίου κατ’ αρχήν και της Ελλάδας κατά συνέπεια.
Να πει κάποιος ένα ‘’εύγε’’ ίσως να μην λέει κάτι διότι το κοινωνικό ευχαριστώ εκφράζεται με πράξεις και όχι με λόγια. Και το ευχαριστώ αυτό πρέπει να λέγεται από αυτούς που απολαμβάνουν του πολιτιστικούς καρπούς, τους οποίους πρέπει να μάθουν και να τους γεύονται».


ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ ΠΑΝ. ΛΟΥΚΟΠΟΥΛΟΣ

Χαιρετισμό απηύθυνε αμέσως μετά το Δήμαρχος Ναυπακτίας κ. Παν.Λουκόπουλος ο οποίος επεσήμανε:
«Η Ναυπακτία είναι υπερήφανη για μια από τις πιο παλιές οικογένειές της που είναι και συνδεδεμένη με θυσίες και αίμα στην περίοδο της Γερμανικής Κατοχής. Θα ήταν αδικία να μην αναφέρω ότι την ίδια περίοδο που ο κ. Χρ. Μοσχανδρέου ανήγγειλε την ίδρυση της Πινακοθήκης στο Μεσολόγγι ανήγγειλε και την απόφασή του να δημιουργηθεί Μουσείο Χαρακτικής στην Ναύπακτο με δωρεά της σημαντικής συλλογής Ελληνικής Χαρακτικής 19ου και 20ού αιώνα. Δεν καρποφόρησε δυστυχώς, λόγω ελλείψεων χώρου από πλευράς Δήμου Ναυπάκτου.
Αμέσως μετά προσέφερε ότο το αρχειακό υλικό σημαντικών εγγράφων του μεγάλου ευεργέτη μας Δημ. Παπαχαραλάμπους.
Αναφέρθηκα στα παραπάνω για να αποδείξω ότι ο Χρήστος είναι συνειδησιακά Ναυπάκτιος και πάλι ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα και δεσμεύθηκε ότι θα προσφέρει στην υπό Ιδρυση Δημοτική Πινακοθήκημας, που θα λειτουργήσει στο πρώην ΞΕΝΙΑ.
Πριν σας ευχαριστήσω, σας γνωρίζω ότι με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ναυπακτίας οι εορτασμοί της 20χρονης Πολιτιστικής ποιοτικής παρουσίας της Πινακοθήκης Χ. & Σ. Μοσχανδρέου είναι υπό την αιγίδα του Δήμου Ναυπακτίας».

ΜΗΝΥΜΑ ΑΛΕΚΟΥ ΦΑΣΙΑΝΟΥ

Αμέσως μετά αναγνώσθηκε το πολύ ζεστό μήνυμα του μεγάλου Ελληνα ζωγράφου κ. Αλέκου Φασιανού
Λυπάμαι πολύ που δεν παρευρίσκομαι απόψε στον εορτασμό των 20 ετών της Πινακοθήκης Χρήστου και Σοφίας Μοσχανδρέου για λόγους υγείας
Και στεναχωριέμαι πάρα πολύ, γιατί είμαι από τους πρώτους υποστηρικτές της Πινακοθήκης Χρήστου και Σοφίας Μοσχανδρέου που έχει έδρα την Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου και έχει προσφέρει πολλά στον ελληνικό πολιτισμό.
Γι’ αυτό τους αξίζει ένα μεγάλο μπράβο και πρέπει να σας δηλώσω ότι επί 30 χρόνια είναι και προσωπικοί μου φίλοι.
Συγχαρητήρια!

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ κ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΓΙΑΓΙΑΝΝΟΥ

Στη φωτογραφία διακρίνουμε τον κ. Απόστολο Γιαγιάννο και τον κ. Βερελή
Ο καταξιωμένος ζωγράφος κ. Απ. Γιαγιάννος απηύθυνε τον παρακάτω χαιρετισμό:
«Θυμάμαι τα λόγια του Αλέκου Φασιανού σε παλιά συνέντευξή του… πόσο δηλαδή αρνητική εντύπωση του είχε προξενήσει και πόσο έντονα είχε σχολιάσει την αντιαισθητική εικόνα που παρουσίαζαν οι πόλεις της Ελλάδας, μη εξαιρουμένων και των προαστείων της Αθήνας, όπου σε κάθε νεότευκτη οικοδομή δέσποζαν στην ταράτσα οι περίφημες «ΑΝΑΜΟΝΕΣ».
Τα σίδερα, δηλαδή, που αφήνονταν να προεξέχουν σε κάθε κτίριο με την προοπτική νόμιμης ή παράνομης καθ’ ύψος προσθήκης στο μέλλον.
Εκτοτε το σύνδρομο της αναμονής διακατέχει τις δημόσιες και ιδιωτικές δραστηριότητες στον τόπο μας. Η νοοτροπία της προχειρότητας και του «άστο γι’ αργότερα» προκάλεσε αρκετά, πότε μικρά, πότε μεγάλα ρήγματα, στην ομαλή εξέλιξη των πραγμάτων και αφαίρεσε ποιότητα ως προς το ορθό αποτέλεσμα κάθε δραστηριότητας.
Ο λαϊκισμός, η ξενολαγνεία, η κακογουστιά κ.λπ. υπήρξαν προοδευτικά κύριοι ανασταλτικοί παράγοντες της αισθητικής μας. Ολα αυτά τα αναφέρω για να τονίσω ότι μόνο από την πλευρά της Τέχνης δεν σημειώθηκε καμία αναστολή, καμία ΑΝΑΜΟΝΗ.
Για όσα χρόνια θυμάμαι τον εαυτό μου ως μέλος του εικαστικού κόσμου της Ελλάδος, μπορώ να το βεβαιώσω. Κανένα εργαστήριο δεν έκλεισε, ούτε πρόκειται να κλείσει έστω και σ’ αυτή την περίοδο που βιώνουμε τον Αρμαγεδώνα της οικονομικής και ανθρωπιστικής κρίσης.
Η Τέχνη παραμένει στις επάλξεις.
Εδώ ακριβώς θέλω να τονίσω την εξαιρετική εργασία της Σοφίας και του Χρήστου Μοσχανδρέου, οι οποίοι με την αγάπη και το πάθος τους για την Τέχνη, ανάλωσαν μεγάλος μέρος της δραστηριότητάς τους για τη δημιουργία της Πινακοθήκης Μοσχανδρέου, φλεγόμενοι από την φλόγα της παθιασμένης ανιδιοτελούς επιθυμίας της προσφοράς του αξιόλογου αυτού έργου, του οποίου γιορτάζουμε σήμερα την επέτειο των 20 ετών από την ίδρυσή του.
Εδώ δεν υπάρχουν ΑΝΑΜΟΝΕΣ, δεν υπάρχουν ΟΛΙΓΩΡΙΕΣ, υπήρξε και θα υπάρξει συνέχεια. Υπήρξε το παρελθόν, υπήρξε το παρόν και θα υπάρξει το μέλλον.
Συγχαρητήρια στην Πινακοθήκη Μοσχανδρέου, συγχαρητήρια στους αρωγούς και συμπαραστάτες Ελληνες καλλιτέχνες».
ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ κ. ΧΡΗΣΤΟΥ Π. ΜΟΣΧΑΝΔΡΕΟΥ
Κυρίες και Κύριοι
Ανατρέχω απόψε με συγκίνηση στα λόγια του αείμνηστου πατριώτη πατέρα μου, Πάνου Μοσχανδρέου, όταν έλεγε στα αδέλφια μου και σε εμένα: «Οταν μπορείτε να προσφέρετε στην μάνα Ελλάδα να το κάνετε γενναιόδωρα, με αγάπη και πίστη και να μην αποζητάτε ποτέ ανταπόδωση». Και ανταποκρίθηκα απόλυτα στη συμβουλή του.
Ο κ. Μοσχανδρέου και με τον κ. Πάνο Κουρουμπλή
Επί 20 χρόνια κάθε μέρα και στιγμή της ζωής μας υλοποιούσαμε με σχεδιασμό το πολιτιστικό μας όραμα.
Συνεισφέραμε μόνο με ίδιες οικονομικές δυνάμεις στην πατρίδα, στον ελληνικό πολιτισμό και στηρίξαμε ουσιαστικά την ελληνική περιφέρεια.
Με ψηλά το κεφάλι, γεμάτοι εμπειρίες, πολλές χαρές και λίγες πίκρες ατενίζουμε με σιγουριά προς άλλες πολιτείες το μέλλον της Πινακοθήκης Μοσχανδρέου.
Σας ευχαριστούμε που τιμήσατε την αποψινή σεμνή πολιτιστική βραδιά.

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ κ. ΧΡ. ΒΕΡΕΛΗ

Μετά τους ομιλητές χαιρετισμό απηύθυνε ο στενός φίλο της οικ. Μοσχανδρέου κ. Χρ. Βερελής που τόνισε:
«Με τον Χρήστο γνωριστήκαμε λίγες μέρες πριν των εγκαινίων της ΠΣΧΜ της 20ής Μαρτίου 1997 που εκπροσώπησα τον τότε υπουργό Πολιτισμού. Εκτοτε πέρασαν 20 χρόνια και συνδεθήκαμε στενά τόσο προσωπικά με τον ίδιο όσο και οι οικογένειές μας. Μένω έκπληκτος και με λυπεί η απόφαση για την μεταφορά έδρας της Πινακοθήκης, που πράγματι έχει αφήσει ένα σημαντικότατο έργο στην στήριξη του ελληνικού πολιτισμού».
Ο Πρόεδρος των ROTARY κ. Γερ. Παράβαλος απένειμε στον κ. Χρήστο Μοσχανδρέου αναμνηστική πλακέτα επιβράβευσης της 20χρονης προσφοράς της Πινακοθήκης.
Με την επιβράβευση έκλεισε μια αξέχαστη βραδιά τιμής για την Πινακοθήκη Χρήστου και Σοφίας Μοσχανδρέου.