Σάββατο 1 Ιουλίου 2017

Μικρά … από τον "¨Σκοτεινό"


Πεδίο αντιπαράθεσης η ΔΕΥΑΜ

Η δεινή οικονομική θέση στην οποία βρίσκεται η ΔΕΥΑΜ είναι γνωστή. Το μεγάλο πρόβλημα είναι η οφειλή της προς την ΔΕΗ και φυσικά το υψηλό κόστος λειτουργίας της.
Από την άλλη είναι δεδομένο ότι υπάρχει αδυναμία είσπραξης οφειλών της επιχείρησης από τους δημότες, ιδιαίτερα από την περιοχή του Αιτωλικού το οποίο τα τελευταία χρόνια ταλανίζεται από το γνωστό πρόβλημα της ακαταλληλότητας του νερού. Αποτέλεσμα οι κάτοικοι να αφήνουν απλήρωτους του λογαριασμούς για μεγάλο χρονικό διάστημα την στιγμή όμως που η κατανάλωση του …ακατάλληλου νερού παραμένει σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα. Το πρόβλημα μάλιστα γίνεται εντονότερο λόγω των εκτεταμένων διαρροών που υπάρχουν στο δίκτυο.
Τις τελευταίες ημέρες που υπάλληλοι της ΔΕΥΑΜ επιχείρησαν να κάνουν διακοπές νερού στο Αιτωλικό λόγω απλήρωτων λογαριασμών, συνάντησαν έντονες αντιδράσεις από την πλευρά των κατοίκων. Έτσι έχει ξεκινήσει μια αντιπαράθεση μεταξύ της υπηρεσίας και των κατοίκων του Αιτωλικού.
Βέβαια το πρόβλημα της ΔΕΥΑΜ δεν προήλθε από το Αιτωλικό ή αν θέλετε μόνο από το Αιτωλικό. Σίγουρα έγινε εντονότερο μετά την συνένωση των Δήμων, υπάρχει όμως από παλιά και είναι αποτέλεσμα κακοδιαχείρισης και έλλειψης τόλμης αποφάσεων λόγω πολιτικού κόστους.
Σήμερα λοιπόν η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο. Συζητείται μάλιστα ακόμα και η κατάργησή της και η μεταφορά της και πάλι στον δήμο σαν υπηρεσία ύδρευσης – αποχέτευσης. Αυτό όμως θα έλυνε το πρόβλημα;
Στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο που θα γίνει μέσα στον Ιούλιο, η ΔΕΥΑΜ αναμένεται να αποτελέσει βασικό θέμα συζήτησης οπότε και θα παρθούν αποφάσεις για το μέλλον της επιχείρησης.
Αναμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον τις προτάσεις της Δημοτικής Αρχής αλλά και των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, οι επικεφαλής των οποίων (Μουρκούσης, Κατσούλης, Παπαδόπουλος και Τέγας) σύμφωνα με δήλωσή τους  έχουν ξεκινήσει τις δικές τους ενέργειες για την εξεύρεση λύσης.
***
Δημιουργία σταθμού ΚΤΕΛ σε νέο σημείο

Με επιστολή τους προς τον Δήμαρχο οι πρόεδροι τεσσάρων συλλόγων της πόλης (Δικηγορικός, Εμποροβιομηχανικός, Φαρμακευτικός και Εργατικό Κέντρο) ζητούν να παρέμβει προς την Περιφέρεια που είναι αρμόδια για τις άδειες λειτουργίας των υπεραστικών ΚΤΕΛ καθώς και προς την εταιρία «ΚΤΕΛ Αιτωλοακαρνανίας Α.Ε.» προκειμένου να δρομολογηθεί η δημιουργία νέου σύγχρονου σταθμού υπεραστικών λεωφορείων στην Ιερή Πόλη, όπως ακριβώς έγινε στο Αγρίνιο και την Ναύπακτο.
Είναι γνωστό σε όλους το ιστορικό εγκατάστασης του ΚΤΕΛ στην θέση που βρίσκεται σήμερα (καφενείο «Μπαλτά») απέναντι από την ιστορική Πύλη. Η θέση αυτή επιλέχθηκε προσωρινά μέχρι να κατασκευαστεί νέος σταθμός. Δυστυχώς όμως έχουν περάσει εφτά και πλέον χρόνια και νέος σταθμός δεν έγινε.
Η πρωτοβουλία των τεσσάρων συλλόγων έστω και καθυστερημένα είναι θετική. Ας ελπίσουμε να υπάρξει και άμεση ανταπόκριση του Δημάρχου προκειμένου να πιεστεί η εταιρία και να ξεκινήσουν επιτέλους οι διαδικασίες για την δημιουργία νέου σταθμού.