Σάββατο 8 Ιουλίου 2017

Μικρά … από τον "Σκοτεινό"

Ρεκόρ θητείας ;

Στην κατηγορηματική διάψευση πρόσφατου δημοσιεύματος κυριακάτικης εφημερίδας, το οποίο υποστήριζε ότι δημοτικές  και περιφερειακές εκλογές θα μετακινηθούν ένα χρόνο νωρίτερα, και θα διεξαχθούν τον Μάιο του 2018, προχώρησε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης.
 «Οι εκλογές είναι βέβαιο ότι δεν μπορεί να γίνουν νωρίτερα από το τέλος της παρούσας θητείας, αυτό είναι ξεκάθαρο, άρα αν θα αλλάξει λοιπόν η ημερομηνία θα είναι έτσι ώστε να πάμε πιο πέρα, πιο πίσω δηλαδή. Εγώ θεωρώ απαραίτητο το να αποσυσχετιστεί η ημερομηνία διεξαγωγής των ευρωεκλογών από εκείνη των τοπικών και περιφερειακών εκλογών. Λειτουργεί παραμορφωτικά για τον χαρακτήρα των αυτοδιοικητικών εκλογών το να συμπίπτουν με τις ευρωεκλογές. Το διακύβευμα είναι άλλο στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, δεν έχουμε ανάγκη από μια τέτοιου είδους αν θέλετε υπερπολιτικοποίηση, υπερκομματικοποίηση των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.
Έτσι λοιπόν μετά την αναμενόμενη αλλαγή του εκλογικού νόμου για τις αυτοδιοικητικές εκλογές υπάρχει και το σοβαρό ενδεχόμενο να μετατεθεί η ημερομηνία διεξαγωγής τους για το φθινόπωρο του 2019 οπότε θα έχουμε παράταση της θητείας των τοπικών αρχόντων κατά τέσσερεις μήνες. Παράταση η οποία θα δημιουργήσει ρεκόρ θητείας αφού αυτή θα διαρκέσει 5,5 περίπου χρόνια!!!
Υπομονή λοιπόν στους εν δυνάμει υποψηφίους Δημάρχους οι περισσότεροι των οποίων  υπολόγιζαν από Σεπτέμβριο να ξεκινήσουν τον προεκλογικό τους αγώνα…
***
Αντικείμενο σφοδρής αντιπαράθεσης η «Αναπτυξιακή» του Δήμου

Η προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής να επαναλειτουργήσει την «Αναπτυξιακή» εταιρεία του Δήμου αποτέλεσε αντικείμενο σφοδρής αντιπαράθεσης στο έκτακτο δημοτικό συμβούλιο της περασμένης εβδομάδας. Πρόκειται για μια εταιρεία που δημιουργήθηκε και λειτούργησε από το 2007 έως το 2010 (επί θητείας Αναγνωστόπουλου) και στην συνέχεια «χάθηκε»!!! Μάλιστα επί δημαρχίας Κατσούλη ζητήθηκε διαχειριστικός έλεγχος από επιθεωρητές του Υπουργείου Οικονομικών  επειδή δεν παραδόθηκε το αρχείο της.  Αποτέλεσμα του ελέγχου αυτού ήταν ένα πόρισμα(που διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών) στο οποίο αναφέρεται: «Δεν μπορούμε να προβούμε στη διενέργεια διαχειριστικού ελέγχου όπως εντελλόμεθα, διότι δεν μας παραδόθηκε το φυσικό αρχείο της εν λόγω εταιρείας…»!!!
Την εταιρεία αυτή η Δημοτική Αρχή επέλεξε να επαναλειτουργήσει και ανέθεσε σε ορκωτούς λογιστές τον έλεγχό της, ενώ συντάχθηκε και μελέτη βιωσιμότητας η οποία παρουσιάστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο. Έντονη υπήρξε η αντίδραση της αντιπολίτευσης, ενώ τέσσερεις επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων(Κατσούλης, Μουρκούσης, Παπαδόπουλος και Τέγας) εξέδωσαν στην συνέχεια μια ιδιαίτερα σκληρή ανακοίνωση στην οποία αναφέρουν χαρακτηριστικά: «Είναι ολοφάνερο πως ο κ. Καραπάνος και οι δημοτικοί σύμβουλοι που εξακολουθούν να στηρίζουν τις επιλογές του, βρήκαν νέο «πλυντήριο» διοχέτευσης του δημοτικού χρήματος για τα «δικά μας παιδιά». Μόνο που η χθεσινή θετική ψήφος τους, τους επισημάναμε πως δεν είναι άνευ προσωπικού κόστους. Εκτός των άλλων ευθυνών τους, πλέον τους βαραίνουν και ποινικές ευθύνες. Ταυτόχρονα παρέχουν «άφεση αμαρτιών» στους διοικούντες την εταιρεία την περίοδο 2007 – 2010, αφού η έγκριση των ισολογισμών προϋποθέτει την «απαλλαγή τους από κάθε ευθύνη αποζημιώσεως για τα πεπραγμένα των χρήσεων τους». Φυσικά πρόκειται για «γραμμάτιο» που εξοφλείται και αφορά τις προηγούμενες δημοτικές εκλογές, καθώς και  για αντιπαροχή που σχετίζεται με τις επόμενες.»
Βαριές κατηγορίες στις οποίες πρέπει η Δημοτική Αρχή να απαντήσει. Κυρίως δε πρέπει να γνωστοποιήσει τους λόγους που την ώθησαν να επαναλειτουργήσει μια εταιρεία με τέτοιο «βαρύ» παρελθόν η οποία είναι υπό δικαστική διερεύνηση…