Σάββατο 29 Ιουλίου 2017

Ο ΚΑΜΠΟΣ ΤΟΥ ΕΥΗΝΟΧΩΡΙΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΚΑΙ ΤΑ ΤΗΓΑΝΕΛΑΙΑ


Οι εργασίες συνεχίζονται. Τι θα κάνουμε;

Η προσφυγή 150 πολιτών για το θέμα της κατασκευής μονάδων ηλεκτροπαραγωγής από βιορευστά στο Ευηνοχώρι απορρίφθηκε από τον υφυπουργό Περιβάλλοντος για τυπικούς λόγους (εκτός προθεσμίας). Η Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Ιερής Πόλης Μεσολογγίου ενώ είχε διακόψει για κάποιο χρονικό διάστημα τις οικοδομικές εργασίες, αναίρεσε το σήμα διακοπής των εργασιών και έτσι η κατασκευή των μονάδων προχωρά, παρόλες τις αντιδράσεις.

Σε επίσκεψη μας στις 19-07-2017 διαπιστώσαμε έντονες εργασίες στην περιοχή, με το ένα σημείο να έχει κατασκευαστεί σχεδόν εξ’ ολοκλήρου και τα υπόλοιπα να προχωρούν γρήγορα. Ταυτόχρονα, γνωρίζουμε ότι ετοιμάζονται νέες μονάδες σε ολόκληρη την περιοχή μας, με κάποιες από αυτές να έχουν ήδη ζητήσει αδειοδότηση στην Σταμνά και στο Κεφαλόβρυσο.
Το ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι: "Η πρώτη ύλη δεν παράγεται στην περιοχή της παραγωγικής μονάδας αλλά σε ΒΙ.ΠΕ. άλλης περιοχής και προκαλεί αίσθηση η αναφορά σε οδικό δίκτυο Ναυπάκτου- Λιδωρικίου και Λιδωρικίου – Άμφισσας σε σχέση με την γεωγραφική θέση της όλης εγκατάστασης.Επίσης θα πρέπει να ληφθούν υπ΄ όψιν θέματα που δημιουργούνται από την χωροθέτηση της δραστηριότητας στην συγκεκριμένη περιοχή του Ευηνοχωρίου. Η περιοχή είναι αυξημένης επικινδυνότητας σε πλημυρικά φαινόμενα με αποτέλεσμα να προκύπτει ζήτημα, αποθήκευσης μέχρι την αξιοποίηση της πρώτης ύλης στην συγκεκριμένη περιοχή του Ευηνοχωρίου καθώς και αποβλήτων (ορυκτέλαια κλπ) μέχρι την διάθεσή τους σε φορείς περισυλλογής – διάθεσης."
Παρά την αρνητική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιερής Πόλης Μεσολογγίου και των τοπικών κοινοτήτων (Μεσολογγίου και Ευηνοχωρίου) καθώς και τις έντονες ενστάσεις και αντιρρήσεις φορέων και υπηρεσιών, τα έργα προχωρούν. Αν και καταφέραμε για ένα διάστημα να εμποδίσουμε την μετατροπή του κάμπου του Ευηνοχωρίου (και της ευρύτερης περιοχής) σε μια βιομηχανική έκταση, ο κίνδυνος όχι μόνο παραμένει αλλά είναι ακόμα μεγαλύτερος από πρίν.

Για τον λόγο αυτό καλούμε σε συζήτηση, την Δευτέρα 31/07 και ώρα 20.30 στο Δασάκι στο Λιμάνι, με σκοπό την ενημέρωση για το τι έχει γίνει μέχρι τώρα και τον συντονισμό περαιτέρω αντιδράσεων.