Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου 2017

Μικρά … από τον "Σκοτεινό"


Κινητικότητα και εγρήγορση

Μεγάλη κινητικότητα παρατηρείται το τελευταίο διάστημα γύρω από τα Δημοτικά καθώς ο χρόνος έχει αρχίσει πλέον να μετρά αντίστροφα για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019. Αρκετοί είναι εκείνοι που έχουν εκδηλώσει την επιθυμία να κατέβουν ως υποψήφιοι στον εκλογικό «στίβο».
Άλλοι επίσημα και άλλοι ανεπίσημα. Ωστόσο εκείνο που φαίνεται ότι θα παίξει καθοριστικό ρόλο στο να πάρουν «σάρκα και οστά» οι επιθυμίες αυτές, είναι ο νέος εκλογικός νόμος για τις αυτοδιοικητικές εκλογές και το σύστημα που θα εφαρμοστεί. Είναι δεδομένη η πρόθεση της κυβέρνησης να αλλάξει το εκλογικό σύστημα και να φέρει την απλή αναλογική. Όμως τι μορφή θα έχει αυτή η απλή αναλογική; Με ποιόν τρόπο θα εκλέγονται οι Δήμαρχοι και οι Περιφερειάρχες και με ποιόν οι σύμβουλοι;  
Όπως αντιλαμβάνεστε λοιπόν έχουμε πολύ «δρόμο» ακόμη μπροστά μας καθώς τα όσα ακούγονται και διαρρέουν μέχρι στιγμής από κυβερνητικές πηγές, μόνο ως αξιόπιστα δεν μπορούν να θεωρηθούν. Αυτό τουλάχιστον μας διδάσκει η ιστορία των πεπραγμένων της σημερινής κυβέρνησης. Είναι πρόσφατη ακόμη η εμπειρία της πολυδιαφημιζόμενης κατάργησης των Πανελλαδικών Εξετάσεων, που όχι μόνο δεν καταργήθηκαν αλλά έγιναν διπλές!!!
Πάντως οι εν δυνάμει υποψήφιοι δήμαρχοι για τον Δήμο μας φαίνεται να είναι αρκετοί και μάλιστα δραστηριοποιούνται έντονα τον τελευταίο καιρό προσπαθώντας να μετρήσουν αντιδράσεις. Να σας θυμίσω ότι στις προηγούμενες εκλογές υπήρξαν οχτώ(8) υποψήφιοι δήμαρχοι. Σκεφτείτε λοιπόν που μπορεί να φτάσει ο αριθμός αυτός αν εφαρμοστεί η απλή αναλογική και οι σύμβουλοι εκλέγονται με βάση τα ποσοστά της πρώτης Κυριακής!
Από την πλευρά της η παρούσα Δημοτική Αρχή ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία, έχοντας ως βασικό «όπλο» της τα έργα που θα γίνουν μέχρι το τέλος της θητείας της. Όπως λένε χαρακτηριστικά κάποιοι που βρίσκονται κοντά στο περιβάλλον του Δημάρχου: «Δεν υπάρχει κανένας καλύτερος από τον Καραπάνο. Όλοι οι υποψήφιοι διεκδικητές του Δημαρχιακού θώκου είναι «παλιά ανακυκλώσιμα υλικά. Παίζει μόνος του χωρίς αντίπαλο».
Να σας θυμίσω βέβαια ότι από την μεταπολίτευση και μετά δεν εκλέχτηκε Δήμαρχος στο Μεσολόγγι για δεύτερη συνεχόμενη θητεία παρά μόνο μια φορά.
Υπομονή λοιπόν γιατί όπως είπαμε έχουμε αρκετό δρόμο ακόμα μπροστά μας. Μέχρι τότε μείνετε ψύχραιμοι και απολαύστε το «ταξίδι»…
***
Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις για τα εργοστάσια Βιορευστών

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις ενάντια στην λειτουργία των εργοστασίων βιορευστών από την πρωτοβουλία πολιτών Λιμνοθάλλαζα. Έτσι μετά την παρουσία τους στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο και την παρέμβασή τους στις υπο κατασκευή μονάδες στον κάμπο του Ευηνοχωρίου την περασμένη Τρίτη όπου σταμάτησαν τις εργασίες, ακολούθησε και νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας την επόμενη μέρα στον δρόμο της Τουρλίδας όπου διεξάγονταν η εκδήλωση της Περιφέρειας για το έργο της ανάπλασης του δρόμου της Τουρλίδας στο πλαίσιο της ΟΧΕ. Σκοπός της κινητοποίησης ήταν να ζητηθεί από τον Περιφερειάρχη και τους επίσημους φορείς που τον συνόδευαν να πάρουν θέση για το φλέγον ζήτημα. Κάτι τέτοιο όμως δεν κατέστει δυνατό, αφού ο κ. Κατσιφάρας δεν πήρε θέση παρά μόνο απαντούσε ότι είναι ανοιχτός σε συζητήσεις στο γραφείο του.
Μετά την εξέλιξη αυτή αποφασίστηκε να συνεχισθούν οι κινητοποιήσεις προκειμένου να γίνουν ευρύτερα γνωστά τα προβλήματα που θα προκύψουν από τα εν λόγω εργοστάσια, τα οποία θα επηρεάσουν σημαντικά την υγεία μας, τον πρωτογενή τομέα της ευρύτερης περιοχής αλλά και ολόκληρο το οικοσύστημά μας!  
Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός των μονάδων που κατασκευάζονται στον κάμπο του Ευηνοχωρίου, υπάρχουν και άλλες αιτήσεις για Σταμνά, Κεφαλόβρυσο και αλλού.
Αντιλαμβάνεται λοιπόν ο καθένας ότι το πρόβλημα παίρνει μεγάλες διαστάσεις αφού είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος να υπάρξει «επιδημία» κατασκευής μονάδων καύσης βιορευστών(κυρίως λόγω επιδοτήσεων και ευνοϊκών όρων χρηματοδότησης των συγκεκριμένων επενδύσεων), με ότι αυτό συνεπάγεται για την περιοχή.
Ας αντιδράσουμε λοιπόν όλοι δυναμικά πριν να είναι αργά…