Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2018

Ανάγκη για άμεση δράση στις εστίες μόλυνσης της Λιμνοθάλασσας

Την Δευτέρα 29 Ιανουαρίου η Άτυπη Ομάδα Πολιτών «Σαλτσινίστας» παρευρέθηκε στην συνάντηση που είχε διοργανώσει ο Φορέας Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Αιτωλικού.
Στην συνάντηση παρευρέθηκε επίσης και ο αντιδήμαρχος καθημερινότητας κ. Π.Σταράμος όπως επίσης και μέλη των Ορνιθοπαρατηρητών Μεσολογγίου. Η συνάντηση αφορούσε την ρύπανση που υπάρχει στο Δασάκι της Κλείσοβας, θέμα για το οποίο είχαμε καταθέσει υπόμνημα στον φορέα πριν από έναν χρόνο.
Ο Φορέας μέσω του κ. Ι.Κασβίκη παρέθεσε τις απόψεις του προς τον αντιδήμαρχο σχετικά με την απορρύπανση του εν λόγω χώρου (δασάκι Κλείσοβας) και την τοποθέτηση τραπεζιών πικ-νικ και στεγάστρου, ώστε το σημείο να μετατραπεί σε χώρο αναψυχής, αποτρέποντας στο μέλλον το ενδεχόμενο σκουπιδότοπου από κάθε λογής σκουπίδια και μπάζα.
Για το θέμα της απορρύπανσης που θίχτηκε έντονα από όλους, ο αντιδήμαρχος δεσμεύτηκε να λάβει άμεσα μέτρα.

Επίσης, εκτενώς συζητήθηκε το θέμα του κυνηγιού στην Κλείσοβα. Το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο απαγορεύει το κυνήγι στην Ανατολική Κλείσοβα αλλά επιτρέπει το κυνήγι στην Δυτική Κλείσοβα, με αποτέλεσμα οι κυνηγοί να βρίσκονται στον δρόμο που χωρίζει τις δύο περιοχές και να κυνηγούν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να οχλούνται τα προστατευόμενα πτηνά και ταυτόχρονα να εμφανίζονται πολύ συχνά χτυπημένα μη θηρεύσιμα πτηνά.
Από πλευράς πολιτών εκφράστηκε η ανάγκη για καθολική απαγόρευση του κυνηγιού στον δρόμο της Κλείσοβας, μιας και πρόκειται για ένα καταφύγιο πουλιών. Την θέση του κυνηγιού μπορούν να πάρουν δραστηριότητες όπως η ορνιθοπαρατήρηση, ποδηλατοβόλτα, πεζοπορία κλπ. με γνώμονα πάντα την προστασία των πουλιών και την όσο το δυνατόν λιγότερη ενόχληση τους.
Επιπλέον, από την πλευρά μας εκφράστηκαν τα παρακάτω:
Σχετικά με τον δρόμο της Κλείσοβας και το δασάκι της Κλείσοβας: Ο δήμος να πραγματοποιήσει συνολική απορρύπανση του χώρου τόσο στις βασικές εστίες μόλυνσης όσο και τοπικά κατά μήκος του δρόμου. Έτσι θα μπορέσει να γίνει μία νέα αρχή για τον όμορφο δρόμο της Κλείσοβας και σε συνδυασμό με τις προτεινόμενες παρεμβάσεις από τον φορέα να αποτελέσει προορισμό ήπιας αναψυχής για τους πολίτες του Μεσολογγίου.
Σχετικά με το πρόβλημα ρύπανσης στον δίαυλο των Αλυκών ακόμη δεν έχει γίνει η παραμικρή παρέμβαση και ενέργεια επίλυσης. Ο δίαυλος των Αλυκών αποτελεί σημείο υποβάθμισης της λιμνοθάλασσας για τους εξής λόγους:
Α. Οι εργασίες συντήρησης των γαϊτών έχουν ως αποτέλεσμα να καταλήγουν εντός της θάλασσας βλαβερές ουσίες (χρώματα, μουράβγια κτλ). Η δημιουργία λοιπόν ενός είδους χώρου συντήρησης τους εκτός λιμνοθάλασσας για τις εργασίες των γαϊτών από τον Δήμο και η συντήρηση τους σε αδειοδοτημένους χώρους (ξυλουργεία) έως ότου υλοποιηθεί η δημιουργία του ανωτέρω χώρου, αποτελεί προφανώς επιτακτική ανάγκη.
Β. Στον δίαυλο βρίσκονται εγκαταλελειμμένα υπόστεγα, με αποτέλεσμα είτε να είναι έτοιμα να βυθιστούν είτε να έχουν βυθιστεί στην θάλασσα. Εκτός από το αισθητικό κομμάτι, αυτό αποτελεί και περιβαλλοντική υποβάθμιση της λιμνοθάλασσας. Στην επίλυση του προβλήματος αυτού θα βοηθούσε και η συζήτηση με τους ίδιους τους αλιείς ώστε να βρεθεί από κοινού μια λύση για τον ελλιμενισμό των γαϊτών με το ελάχιστο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
Τέλος, αναφερθήκαμε στο αλιευτικό καταφύγιο (απέναντι από τον ναυτικό όμιλο), που βρίσκεται εκεί κατεστραμμένο και χωρίς καμία χρήση πλέον. Εφόσον είναι αδύνατον να επισκευαστεί να απομακρυνθούν τα υλικά και να επανέλθει το τοπίο στην φυσική του κατάσταση.
Τέτοιου είδους συναντήσεις βρίσκονται στην σωστή κατεύθυνση για την βελτίωση της καθημερινότητας μας και την προστασία του περιβάλλοντος εφόσον βέβαια οι αρμόδιοι φορείς πρόκειται να υλοποιούν τις δεσμεύσεις τους με άμεσες και δραστικές ενέργειες.

Καλούμε τους πολίτες να αναλάβουν δράση και να αποτρέψουν την ρύπανση και την περαιτέρω υποβάθμιση της Λ/Θ Μεσολογγίου.