Τετάρτη 23 Μαΐου 2018

Δεν πρόλαβε να γλυτώσει από ... Θεοδωράκη και ήλθαν ... τα λασπόλουτρα!!!


Γράφει ο Γ. Ατσαλάκης
Στο με αρ. φύλλο 2038/12-5-2018 της έγκριτης τοπικής εφημερίδας μας «ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΤΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ» είχε κύριο άρθρο αυτής με τίτλο «Η πρό­ταση του Δήμου για το κτίριο του παλαιού νοσοκομείου: Πολυτελές ξενοδοχείο με SPA και συνεδριακό κέντρο», που υπέγραφε ο Δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου κ. Νικ. Καραπάνος. Μετά την αρχική έκπληξή μου, ανατρίχιασα και προσπάθησα με ηρεμία στην οργή και αγανάκτησή μου, να ολοκληρώσω το διάβασμα της απαράδεκτη πρότασης-ΠΡΟΣΒΟΛΗΣ ΜΑΣ!!!
Πέρασαν μόλις πέντε (5) μέρες, απ΄ τη Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου (7-5-2018) που ο Δήμαρχος έδειξε κατανόηση και έκρινε προφανώς δικαιολογημένες τις βάσιμες αντιδράσεις φο­ρέων και πολιτών της Τοπικής Κοινωνίας μας για τη ονοματοδοσία τοποθέτη­σης προτομής του αντιστ/ρχου Θεοδωράκη σε χώρο εγγύτητα του Κήπου των Ηρώων και εισηγήθηκε την ανάκληση προηγούμενων σχετικών αποφάσεων του Δ.Σ. Συγκεκριμένα μερικής άρσης της 210/2016 απόφασης και καθολικής άρσης της 331/2017 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου (Σημείωση, σε άλλο άρθρο μου χωρίς να είμαι ο μόνος και ο αρμόδιος και προπαντός υπο­χρεωμένος σε πρόταση, με αίσθημα ευθύνης και του ενεργού πολίτη, το πράττω για να μη χαθεί το έργο (τιμής) και η χρηματοδότησή του). Μάλιστα, πέραν της γενναιότητας αναγνώρισης του λάθους και διόρθωσης του, επιτέ­λους συλλογικά και αρμόδοι, εκφράζοντας και τη βούληση της τοπικής κοι­νωνίας θα εισηγούνται κατά ανακοινωθέντα του Δημάρχου. (Εξάλλου, απ΄ ότι γνωρίζω προβλέπεται και ορίζεται από τον Κώδικα).

Δυστυχώς, πριν στεγνώσει το μελάνι, μόλις λίγα 24ωρα πέρασαν και μονομερώς «βάπτισε» προσωπική θέση και πρόταση, ως του Δήμου μας, προσβάλλοντας τα αιματοβαμμένα και άγια χώματα του Ιε­ρού Χώρου του Εθνικού Νεκροταφείου Ελλήνων και Φιλελλήνων, που γρά­φηκε το μοναδικό έπος των Ελευθέρων Πολιορκημένων στην ιστορία της Αν­θρωπότητας. Δυστυχώς, αντίθετα των λόγων ότι συλλογικά με διαβούλευση θα διαμορφώνονται και θα λαμβάνονται σχετικές αποφάσεις, μονομερής πρό­ταση με το «ένδυμα» του Δήμου οδηγούν σε εναντίωση. Δεδομένου ότι δεν έχει καμμία σχέση ο Κήπος των Ηρώων με ξενοδοχείο (SPA, λασπόλουτρα). Αντίθετα, απαιτείται ευαισθησία, σεβασμός, τιμή και ταπεινό προσκύνημα, αναλογιζόμενοι και προβληματιζόμενοι αν στο διάβα της ζωής μας των λόγων και των πράξεων «πορευόμενοι ... τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι». Η ιερότητα του χώρου, που μεγαλούργησαν και έλαμψαν πανανθρώπινες αρχές και αξίες και αναδείχθηκε παγκόσμιο σύμβολο του χρέους, της αξιοπρέπειας, της ελευ­θερίας, δεν επιτρέπει προσβολές και μάλιστα βάναυσες, που αποτελούν κυρι­ολεκτικά ιεροσυλία!!! Αγανακτώ και οργίζομαι σκεπτόμενος ότι καθημερινά ή ακόμη τις μέρες των εκδηλώσεων μνήμης και τιμής της Εξόδου, κάποιοι δί­πλα, κυριολεκτικά σε επαφή, ασφαλώς «εύποροι», θα απολαμβάνουν «μπαλ­κονάτοι» και ίσως με τη ρόμπα τους ή τις πιτζάμες τους, μετά μουσικής ή άλλα ... και δικαίωμά τους!!! Το δικαίωμα αυτό δεν έχει και αντίθετο καθήκον έχει η Ελληνική Πολιτεία και η Ιερή Πολιτεία του Έθνους έναντι του μεγάλου ευερ­γέτη ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ. Θυμάμαι, χαμήλωναν φώτα του παλιού νοσοκομείου και με νοσταλγία στον αύλειο χώρο έστηναν τα πολυβόλα, που με τροχιοδεικτικές ταχυβολίες, δημιουργούσαν «πεδίο μάχης» ακολούθως η αναπαράσταση ανατίναξης του Καψάλη και μετά τη νύχτα του «χαλασμού» να ανάβουν τα φώτα για απόδοση τιμών (μνημόσυνου, στεφάνων, λόγων κ.α.).
Ο χώρος Κήπος των Ηρώων και το Νοσοκομείο είναι ενιαίος όχι μόνο χωρικά (αρχιτεκτονικά κ.λ.π.), με ενιαία περίφραξη και ενότητα με προέ­κταση το αυθεντικό κανονιστάσιο του Φραγκλίνου και το πρώην στρατόπεδο (Καψάλη) και πρέπει να φύγουν οι άλλες υπηρεσίες, πλην ΓΕΚ, σε συνέχεια με το πολυχώρο του Τρικούπειου Πολιτιστικού Κέντρου και Σημεία Πυλών Εξόδου-Σιδηροδρομικός Σταθμός. Πρόταση για τη Διεθνή Ακαδη­μία της Ελευθερίας και προπαντός το Ιστορικό Μουσείο Μεσολογγίου (Αρχαι­ολογικό, Βυζαντινό, Νεοελληνικό, 1821 – Πινακοθήκης και σύγχρονων χρό­νων), με εισιτήριο επισκεπτών, μειωμένα κατά κατηγορίες, ομάδες, δωρεάν μαθητών και Μεσολογγιτών.
Σημειώνω ότι η παλαίωση και η εγκατάλειψη και άλλου κληροδοτήμα­τος του ΞΕΝΟΚΡΑΤΕΙΟΥ και η εξασφάλιση χρηματοδότησης 2,5 εκατ. ευρώ (ΕΣΠΑ Περιφέρειας) για πρόταση-στέγαση του Αρχαιολογικού Μου­σείου, που έπρεπε να την τρέξουμε, μετά από Αγρίνιο, Θέρμο, Ναύπακτο, με ανάγκασε να μη διαφωνήσω και συνταχθώ γι΄ αυτό και θα είναι πραγματικό­τητα το 2020, παρότι το τοποθετούσα στο Νοσοκομείο, όπως προαναφέρω, που το ιδιοκτησιακό καθεστώς και η διαχείρισή μας καθυστερούν. ΟΧΙ όμως ξεπούλημα της καρδιάς και της ψυχής μας, αυτό σε ΙΔΙΩΤΗ-επενδυτή και προπαντός ΕΚΕΙ!!! Θα σηματοδοτεί ΑΙΩΝΙΑ ΝΤΡΟΠΗ. Στην ιστορική, πολιτι­στική ενότητα, θα είναι συνεδριακό κέντρο (αμφιθέατρο, αίθουσες) στο Τρικού­πειο, που τα ενώνει η Πύλη και το άγαλμα της Ελευθερίας. Εξάλλου, μεγαλύ­τερο και καλλίτερο αμφιθέατρο έχει και στο Διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας (Νομαρχία) και ακόμη υπερσύχρονο (μεταφραστικά, δημοσιογρα­φικά, εστία, πάρκινγκ) 800 θέσεων έχει στο ΤΕΙ Μεσολογγίου, που απαξιώνε­ται και αυτό.
Φυσικά, προσβλητικές είναι και οι ιδιοκτησίες που πνίγουν το κανο­νιοστάσιο του Φραγκλίνου, ιδιωτών μπροστά του Κήπου των Ηρώων, πλην του αναψυκτηρίου στο πάρκο της Ελευθερίας και την ενότητά της (έχω αρ­θρογραφήσει σχετικά, προτάσεις δεκαετιών, φάκελλος υποψηφιότητας Ευρωπαϊκού Μνημείου Ελευθερίας, χωρίς συνέχεια και πράξη, τα αντίθετα πράττοντες...).
Συμφωνώ, ότι απαιτείται αναβάθμιση των υπαρχόντων ξενοδοχεια­κών μονάδων και είναι βασική αναπτυξιακή υποδομή ένα 5άστερο ξενοδοχείο, με συνεδριακούς χώρους και προσθετικά σε υποδομές SPA. Αλλά, ΟΧΙ ΕΚΕΙ!  Χωροθέτηση θα βρεθεί και πρέπει άμεσα, υπάρχει ενδιαφέρον (ΤΕΡΝΑ και ιδιώτες Αιτωλ/νες). Στην ημερίδα των Ιαματικών Λουτρών μας, που διοργάνωσε ο Δήμος μας, πέρα από τη πιστοποίησή μας (με κάποιες δι­ορθώσεις, προχωρούν;), καταδείχθηκε η αναγκαιότητα σύγχρονου ξενοδοχει­ακού συγκροτήματος με SPA. Ο συμπατριώτης Κ. Καρκανιάς, πρότεινε θέση του στο αλσήλιο (Γ. Τζάνος) μετά το κόμβο δυτικής περιμετρικής και προς ΤΕΙ και που θα αναβαθμίσει τη «νεκρή» (χωματερή) περιοχή μας, άποψη που μας βρήκε σύμφωνους κατά την ημερίδα. Επίσης, έχει το πλεονέκτημα της μοναδικής ΚΛΕΙΣΟΒΑΣ, την ύλη που χρειάζεται και τη γαλήνια ομορφιά της. Πιστεύω κατά παρέκκλιση, ήπια παρέμ­βαση (αρχιτεκτονικά κ.λ.π.), εναλλακτικού τουρισμού (θεραπευτικού) δεν θα προσκρούσει στις τυπικές και αυστηρές συνθήκες RAMSAR, NATOURA και στον σχεδιασμό μας, προστασίας και ανάπτυξης της  Λιμνοθάλασσας και των δυνατοτήτων της. Πρέπει να ξεκινήσει ο διάλογος Δήμου, Φορέα Διαχείρισης, Περιφέρειας και συναρμόδιων Υπουργείων γι΄ αυτό. Ελπίζω και πιστεύω ότι μπορούμε!!!
(Υστερόγραφο: Μη λησμονούμε σχετικά με το κύριο θέμα μου, ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας σε προσφυγή δημότη μας «μπλόκαρε» επέν­δυση πολυεθνικής εταιρείας (σούπερμάρκετ) για την ανέγερση επιχείρησης, μετά τον έμπροσθεν χώρο του Κήπου των Ηρώων και κεντρικό οδικό άξονα και έγιναν με τροποποιήσεις σε χαμηλό ύψος, όπως και άλλη ομοειδή επιχείρηση και το κατάστημα της ΔΕΗ).